sitter i datasalen och har precis blivit klar med min filmrecension, lets have a look..

Rädda meninge Ryan

Rädda meninge Ryan är en film från 1998 som utspelas under invasionen av Normandie under andra världskriget. Filmen är gjort av självaste Steven Spielberg som har fastnat för just det här med andra världskriget. Denna film tar dig tillbaka och visar dig hur det såg ut under kriget.


Resan börjar på D-dagen, där flera hundra amerikanska soldater blir dödade vid vattnet i frankrike. Sedan förflyttar de sig och beger sig ut på ett mycket farligt uppdrag. De ska bakom fiendernas vägar hitta en soldat vid namn James Ryan, vars tre bröder har blivit dödade. Resten av soldaterna ifrågasätter detta. Varför ska åtta soldater riskera sitt liv för en man? Men jakten fortsätter, med blod svett och tårar. Till slut hittar det Ryan. Sedan fortsätter deras väg igenom krigets brutala verklighet.



Från egna ögon tycker jag filmen ger oss en bra syn på hur soldaterna verkligen hade det under kriget. Filmen hade allt, kärlek och drama till och med lite humor mitt uppe i allt. Hur åtta soldater riskerar sina liv för en man är för mig otroligt modigt. Sådana saker är det bara riktiga män som gör. Under kriget fanns det många.


Av: Elise Rosén